Elearning Login

Username:

Password:

Gratis e-bookSingle Blog Title

This is a single blog caption

Het meest dodelijke is de diagnose van de dokter

As salaam alaikoum,

De afgelopen week hebben de berichten rondom Abdelhak Nouri de media overspoeld. Ook mij heeft dit bericht aangegrepen en wij vragen Allah swt om zijn genezing en om zijn familie te helpen deze moeilijke periode door te komen.

Maar wat mij heeft doen besluiten om hier iets over te schrijven, is het volgende. Wat mij in de berichtgeving en de reacties vooral opvalt, is dat het lijkt alsof hij al opgegeven is. Dit komt natuurlijk vooral door de diagnose van de artsen. Deze zeggen dat hij blijvende ernstige hersenschade heeft mocht hij ooit ontwaken. En wat een arts zegt, is altijd waar. Of niet?

 De meest kostbare en meest dodelijke mededeling is de diagnose van de dokter.

De meeste mensen hebben geen idee van wat er in je hersenen gebeurt als je een gebeurtenis of mededeling gelooft of voor waar aanneemt. Dr. Joe Dispenza heeft dat middels honderden onderzoeken in kaart gebracht. En hij zegt dat de meest kostbare en meest dodelijke vorm daarvan de diagnose van de dokter is. We zijn de laatste 50 jaar opgevoed met de gedachte dat wat de dokter zegt, waar is. En wat je gelooft, dat is waarheid, of het nu klopt of niet. De gedachten zijn waarheid en deze beïnvloeden ook direct ons lichaam.

Ons lichaam en onze gedachten zijn nu eenmaal onderdeel van een systeem. En alles hangt met elkaar samen. Ze communiceren met elkaar via ontelbare wegen. Het meest simpele en begrijpelijke voorbeeld is stress. Ook de reguliere artsen weten dit en diagnosticeren dit. Als jij stress hebt en je hoofd zit vol met allerlei ziekmakende gedachten, dan heeft dit direct invloed op je lichaam. Je hartslag gaat sneller, je bloeddruk gaat omhoog en je cortisol spiegel gaat o.a. omhoog. Voor even is dit niet erg, maar als dit chronisch is dan ga je serieuze ziektes ontwikkelen. Dus hieruit kunnen we al afleiden dat onze gedachten ziekmakend kunnen zijn.

 

Gedachten kunnen ook helend of genezend zijn

 

Oké, dus we weten dat gedachten ziekmakend zijn en dit is ook bewezen. Dan is het omgekeerde dus ook waar. Gedachten kunnen ons helen of genezen.

 

We hebben de kracht om onszelf te genezen en een nieuwe waarheid te creëren. We moeten ons gedrag, onze waarheden en hoe we naar de dingen kijken, veranderen. De mensen die de meest ernstige diagnoses hadden, hebben zichzelf met de wil van Allah kunnen genezen. Dit soort mensen genezen zichzelf door niet in de diagnose te geloven en de diagnose niet te accepteren. Ook geloven ze niet in de toekomst die artsen hebben voorgeschoteld en die soms een doemscenario is. Ook geven ze zich niet over aan de diagnose, prognose of de mededeling dat er geen behandeling is. Omdat ze een andere attitude, denkwijze en ander gedrag hebben, zijn deze mensen vaak de zogenaamde medische wonderen. De omgeving van deze persoon speelt vaak ook een rol. Dus praat met de zieke op een manier die niet alleen hoopvol is, maar ook met een zekerheid dat het goed komt.

Onderzoek naar het placebo effect bewijst dat onze gedachten in staat zijn om het lichaam te genezen. Dit is niet echt een verrassing, aangezien ons lichaam Subhana Allah erg intelligent is.

Het placebo effect is een gedachten-lichaam-systeem die in de hersenen begint en eindigt in een verbetering van de situatie. Dit kan ook gewoon in de dokterskamer zijn,  waar er mensen met witte jassen lopen, er woorden gesproken worden en zelfs medicijnen aangeboden worden. De woorden die gesproken worden, zijn van groot belang in de verandering van gedachten, omdat het verwachtingen oproept. Je ziet dit ook terug in veel onderzoeken naar het placebo effect. En dit is het belangrijkste in dit hele verhaal. Voor de mensen die een zieke in hun omgeving hebben. Of dit nu de familie van Abdelhak Nouri is of andere mensen. Als de zieke in cha allah weer ontwaakt, let dan heel goed op in wat je doet en wat je zegt. Want jouw gedragingen of uitlatingen kunnen effect hebben op de zieke en zijn of haar gedachten.

Fabrizio Benedetti, M.D., een van ‘s werelds grootste onderzoekers naar het placebo effect zegt:“In feite, wat we tegenwoordig van een strikt wetenschappelijk standpunt weten, is dat het ritueel van een therapeutische behandeling de gedachten van een patiënt kan veranderen, dus iedereen die een therapeutisch ritueel doet, kan de psychologie van het patiënt’s brein veranderen en daar de positieve effecten van ontvangen.” (7)

Je lichaam-ziel-verbinding luistert

Wees dus positief in alles wat je doet. Of het nu je woorden zijn of je gedragingen. Je brein luistert, neemt het voor waar aan en zorgt ervoor dat je lichaam reageert en de genezing in het werk stelt.

Hoe zit het vanuit Islamitisch oogpunt?

Als moslims gaan wij natuurlijk uit van de tawheed. Wij weten dat alleen Allah swt kennis heeft over de toekomst en dat hij met zijn wil een ieder kan genezen. Hoe erg de situatie ook lijkt. Er zijn talloze gevallen bekend waarbij mensen zijn opgegeven maar die nog jarenlang leven of hun volledige gezondheid terug krijgen. Wij leggen ons niet neer bij een diagnose van een mens. Er is geen reden om onnodig te lijden als er buiten de reguliere mogelijkheden ook andere remedies tot je beschikking zijn. Er is niets in de Islam dat het verbiedt om op zoek te gaan naar een genezing, een behandeling of zelfs maar vermindering van de klachten.

Verzeker ze dat indien ze de juiste stappen nemen, ze hun gezondheid terug kunnen krijgen.

In de praktijk moeten (natuur)geneeskundigen niet alleen proberen de zieken te  genezen (met de wil van Allah swt), maar hen ook hoop geven en aanmoedigen om de juiste stappen te nemen om hun gezondheid weer terug te krijgen. Bijvoorbeeld

door hen te stimuleren tot het maken van een dua of smeekbeden.

De Profeet (vrede zij met hem) heeft ook gezegd: “De dua (smeekbede) van een ziek persoon wordt niet verworpen, totdat hij herstelt van zijn ziekte”. (Ibn Abiddunyaa)

De Profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd: “Wanneer u een ziek persoon bezoekt, vertel hem dan voor jou te bidden, omdat zijn dua’s (gemakkelijk) geaccepteerd worden. (Ibn Madja)

Umm Salmah (R.A.) heeft gehoord dat de Profeet (vrede zij met hem) zei: “Wanneer u een zieke bezoekt of naar het huis gaat van iemand die is overleden, dan spreken we alleen wat goed is, want de engelen zeggen ‘aameen’ na wat u zal zeggen’. (Sahih Moslim)

Inspiratie en hoop

Inspireer de zieken met de kracht van de genezing. Laat ze weten dat de goede gezondheid die hen te wachten staat aan de andere kant van de ziekte eraan komt en dat ze zich incha allah beter dan ooit zullen gaan voelen. Demotiveer ze niet. Geef de zieke hoop, hierdoor gaan ze beterschap verwachten en je brein zal je lichaam triggeren om te genezen.

 

Genezing heeft tijd nodig

 

Genezing kost tijd. Of het nu een gebroken been is, een inwendige aandoening of zelfs mentale problemen zijn, een goede gezondheid krijg je niet één, twee, drie. Geef ze hoop als het niet zo snel gaat of als ze gefrustreerd raken.

 

Tot slot wil ik toch een nuance aanbrengen. Ik ben niet tegen artsen en weet dat zij het heel zwaar hebben in de uitoefening van hun vak. We zouden niet zonder ze kunnen. Wel denk ik dat we een beetje doorgeslagen zijn op bepaalde gebieden en “eerlijkheid naar de patient” valt daar ook onder.  Daarnaast vraag ik Allah swt iedere zieke te genezen en vraag ik de mensen om de familie van Nouri niet  te belasten. Ze hebben het al zwaar en hebben zelf de tijd en energie nodig om zich te richten op hun zieke familielid.

 

Liefs Najat

2 Responses

 1. TrustinAllah

  Assalamoe alaikoem
  Djazaki Allahoe khairan ukhti voor het buitenbrengen van de waarheid.

  De artsen zijn niet alleen een beetje doorgeslagen maar heel erg zelfs.
  Er heerst veel onrecht in de wereld. Zoveel geld wordt er gestoken in de zorg/medische wereld, maar de mensen worden alleen maar zieker ipv beter😟
  Het draait alleen maar om geld verdienen, de patient is enkel een nummertje en niets waard.

  Er wordt enkel over medicatie gesproken, en de mens is niet geschapen om op medicatie te leven. De mens geneest op een natuurlijke wijze, waarbij de goede natuurlijke voeding een enorm grote rol speelt.
  Let the food be the medicine
  The your medicine be the food
  Je bent wat je eet.

Leave a Reply

*

code